[REVISTA BIZ] DANA GRUIA DUFAUT, INTERVIU DESPRE IMPORTANTA INVESTITIILOR IN ROMANIA Dana Gruia Dufaut a acordat revistei BIZ un interviu in care a vorbit despre importanta investitiilor in Romania si suportul acordat celor care aleg sa isi dezvolte o afacere pe piata romaneasca.

Un fragment din interviu, redat mai jos:

Navigarea prin apele deseori tulburi ale legislației românești este o mare provocare pentru investitorii străini. De aceea, călăuza pe care și-o aleg este extrem de importantă. Avocatul Dana Gruia Dufaut și-a creat un business din reprezentarea juridică a companiilor franceze care investesc în România. Cabinetul de avocatură pe care îl conduce la București numără astăzi 12 avocați care, prin know how-ul şi experiența lor, contribuie la dezvoltarea acestor investiții.

Cum s-a născut ideea de a fonda o societate de avocați specializată în consultanța şi asistența investitorilor francezi în România?

În urmă cu 25 ani, am fost solicitată de o mare firmă franceză să ofer asistenţă juridică pentru a se instala în România, dar nu-mi trecea prin cap că voi ajunge să pun bazele unui cabinet de avocatură aici. După ce mi-am îndeplinit cu succes această primă misiune în România, au venit şi alte cereri. A început să-mi placă tot mai mult ce făceam. Vizitele în România s-au înmulțit, iar proiectele în care am fost cooptată au devenit tot mai provocatoare. Deodată, am rea­lizat că începusem să-mi construiesc propria afacere aici, pentru că firmele pe care le ajutasem să se instaleze îmi cereau asistenţă juridică pentru activitatea lor de zi cu zi. Cabinetul și-a extins constant ariile de expertiză, pe măsură ce nevoile clienţilor au devenit tot mai complexe.

Ce v-a determinat să pariați pe această nișă în anul 1991? Ați prevăzut atunci că Franța va deveni una dintre principalele surse de investitori pentru România?


Înainte de a ajunge în România lucram deja ca avocat de afaceri în Baroul Paris. Știam foarte bine care sunt nevoile companiilor în economia liberală, pentru care România optase după ’89. Nu mi-a fost greu să înțeleg că rolul avocatului de afaceri urma să cunoască schimbări substanţiale, după modelul vestic. Atunci numărai pe degete avocații din România capabili să ofere asistență companiilor, mai ales că sistemul comunist îi împinsese într-o zonă orientată cu precădere spre dreptul penal, dreptul familiei şi aproape deloc spre dreptul comercial.

Interviul poate fi citit integral pe site-ul revistei BIZ, aici.